Convent in Bologna

Private villa in Sweden
27 February 2019
Double Curvature Façade
4 October 2018

This is a construction entirely made of CLT, it’s realized over a pre-existing building and it has a structural behavior which could somehow be resembled to a bridge.

The new building has  two storey above ground and it’s entirely made of CLT except for five steel columns linked to the roof. The construction, built in Bologna, rises in the center of the inner court of a convent.

The significant aspect of this project is the fact the court was built in the ‘80s and it has an underground room for prayers with a concrete ceiling.

Considering this, we were forced to design a building which could interfere as less as possible with the preexisting space. In order to achieve this goal the CLT structure doesn’t load directly the concrete ceiling, but they load only the perimeter underground concrete walls.

The west portion of the building is set on a new concrete foundation supported by poles in order not to overload the existing concrete walls with lateral forces.

Tour virtual

Gallery

Newsletter subscription
Follow us on Linkedin!

Linkedin is our professional social network.

Keep in touch with us!